Kozanoğlu 6 maddede açıkladı: ‘Ekonomi neden bu kadar kırılgan?’
Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu, Mehmet Şimşek’in istifa söylentilerinin piyasada yarattığı sarsıntıyı 6 maddede değerlendirdi. Söylentilerin Saray’daki hoşnutsuzluğu yansıttığını ve önümüzdeki dönemde de ekonomi yönetimi ile Saray arasındaki gerilimin devam edeceğini belirten Kozanoğlu’na göre, Şimşek finans sermayesinin gözünün içine baktığı bir figür.
Anadolu sermayesi’nin Şimşek yönetiminin politikalarından hoşnutsuzluklarını bir süre ertelediğini ifade eden Kozanoğlu, “TL kredi kullanıyorlar. Düşük ücretler sayesinde ihracata ağırlık verseler de, Şimşek’in sürekli tekrarladığı TL’nin reel değer kazanması (dövizin reel değer yitirmesi) ilkesinden hoşnut değiller.” diye yazdı. Finansal piyasalardaki bu çalkantının, küresel piyasalarda Türkiye benzeri ülkelerin cazibe kazandığı bir dönemde koptuğuna dikkat çeken Kozanoğlu, geçtiğimiz hafta Brezilya reali, Şili pesosu, Tayland, Kore ve Malezya yerel paraları değer kazanırken, TL’nin hızla irtifa kaybederek diğer ‘yükselen ekonomilerden’ ayrıştığını ifade etti.
Kozanoğlu, “Bir şayianın anatomisi” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi:
“Altıncısı, ekonomide tüm durgunluk belirtileri kendini göstermeye başladı; üretimde yavaşlama, işsizlikte artış, ödenemeyen borçlarda kabarma gibi. Ancak yavaşlamanın ve bunun ekonomik göstergelere yansımasının henüz bir kriz dönemi kıvamına ulaşmadığını söylemek olanaklı. Her ne kadar yetersiz de olsa, Temmuz’daki emekli ve kamu çalışanı ücret artışları, ele geçen nakdin çoğalması nedeniyle şimdilik bir ‘para aldatması’ yaratabiliyor. Sonbaharla birlikte kemer sıkma programının vahim sosyal etkilerinin derinleşmesi bekleniyor. Piyasacı yorumcular Erdoğan’ın adını telaffuz etmeden, ‘siyaset’ kod adıyla, ‘önümüzdeki aylarda siyasetle Şimşek arasında gerilim artabilir, siyaset tabandan gelen baskılara boyun eğebilir’ yollu yorumlarla, aslında aba altından sopa gösteriyorlar. Cumhurbaşkanı’nın halktan gelen tepkiler sonucu dezenflasyon programında bir gevşemeyi dayatması halinde, sıcak paranın ülkeyi terk edeceğini, programın çökeceğini, tüm makro dengelerin alt üst olacağını ima ediyorlar. Gerçekten de önümüzdeki aylarda Saray ile ekonomi ekibi arasında iplerin gerileceği bir sürece girebiliriz. Ama karşılıklı tavizlerle bir orta yol mu bulunur, yoksa kopuşlar mı yaşanır, bunu ekonomik konjonktürdeki gelişmeler ışığında zaman gösterecek.”
(ALINTI)